Food-Print Utrecht Region

Bijeenkomsten

30 maart 2023
16:15 - 19:00
De Moestuin, Utrecht

Netwerk bijeenkomst Food-Print Utrecht Region ‘Natuur Inclusief Boeren!’

Graag nodigen we je uit om de  FPUR Netwerkbijeenkomst van donderdag 30 maart 2023 alvast in je agenda te noteren.

Doe ook mee in dit netwerk dat de ambitie heeft om Utrecht de modelregio in de transitie naar een duurzame, gezonde, voedselomgeving te laten zijn. Laat je inspireren tot prikkelende ideeën en leg nieuwe contacten om samen een stap verder te zetten.

Een grote barrière voor boeren om natuur inclusief te gaan boeren, is de onduidelijkheid over de rendabiliteit. Het omschakelen kost tijd en geld, terwijl deze investeringen zich pas op langere termijn terugverdienen. Hoe kunnen we voedselproductie in samenwerking met natuur laten plaatsvinden, en een duurzaam financieel, sociaal, cultureel en natuurlijk rendement genereren? We willen immers gezonde en voedzame producten produceren in combinatie met het terugbrengen en in stand houden van een gezonde bodem en biodiversiteit. Drie sprekers belichten het onderwerp vanuit hun eigen perspectief met oog op beleid, de praktijk en de wetenschap.

Programma

16.15 – 16.20 u: Welkom en intro – moderator
16.20 – 16.25 u: Korte intro FPUR – Irene Mommers 
16.25 – 16.30 u: Korte intro regionaal regeneratieve landbouw – moderator
16.30 – 17.30 u: 3 Sprekers

  • Jerry van DijkUniversiteit Utrecht – Universitair hoofddocent Environmental Sciences

Onderzoek naar het verduurzamen van ons voedselsysteem. Naast impactstudies omvat dit werk transdisciplinaire projecten die duurzame landbouwinitiatieven versterken en transitiepaden naar duurzame voedselsystemen ontwerpen.

  • Wim van den HengelBiologisch Melkveebedrijf – Eigenaar

Biologisch melkveebedrijf met een oppervlakte van 28 ha grasland dat bemest mag worden en 27 ha natuurgrasland (hooi) van het Utrechts Landschap. Hier voeden zij 47 melkkoeien mee en het bijbehorend jongvee. De koeien zijn gezonder en leveren melk met meer goede vetzuren en mineralen. Juist door ‘eigen’ bodembeheer met mest! Mooi relatie tussen bodembeheer en diergezondheid.

  • Jos Geenen – Provincie Utrecht – Landbouw, Klimaat en Energie

Verantwoordelijk voor beleid en uitvoering op het gebied van kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw. Contactpersoon voor het Actieplan Duurzame Landbouw en Natuur, een programma van Utrechtse natuur- en landbouworganisaties. Projectleider kavelruil Kamerik-Harmelen.

17.30 – 17.35 u: Call to action en afsluiting
17.35 – 19.00 u: Netwerkbijeenkomst en borrel

Aanmelden
Wij hopen dat we je bij deze netwerkbijeenkomst mogen verwelkomen. Je kunt de datum alvast in je agenda opnemen en opgeven met het aanmeldformulier

Voor wie?

Iedereen werkzaam op het gebied van gezonde en duurzame voeding en voedselomgeving zoals restaurants, voedselproducenten, boeren, zorg organisaties, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, kennisorganisaties, ambtenaren en kunstenaars, is welkom!

Voedsel maakt de regio! Utrecht is de regio van Gezond Stedelijk Leven. Voedsel is daar onlosmakelijk mee verbonden. Doe ook mee in dit netwerk dat de ambitie heeft om Utrecht de modelregio in de transitie naar een duurzame, gezonde, voedselomgeving te laten zijn. Laat je inspireren tot prikkelende ideeën en leg nieuwe contacten om samen een stap verder te zetten.

Weet je iemand voor wie dit ook interessant is, stuur dan deze uitnodiging gerust door.

Informatie

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit bericht of over andere Food-Print Utrecht Region gerelateerde vragen dan kun je contact opnemen met Hester Pruiksma, h.pruiksma@uu.nl of 06-40931114

We hopen je te ontmoeten op 6 oktober!

De initiatiefnemers:

Irene Mommers, BeBright
Jacintha Merts, Gemeente Utrecht
Michiel Klompenhouwer, Rabobank Utrecht e.o.
René Kwant, Universiteit Utrecht
Margriet van Vianen, Provincie Utrecht

https://foodprint-utrecht.nl