Food-Print Utrecht Region

Bijeenkomsten

30 oktober 2025
16:15 - 19:00
De Moestuin, Utrecht

Netwerk bijeenkomst Food-Print Utrecht Region ‘(City Deal) Gezonde en Duurzame Voedselomgeving’

Op donderdag 30 oktober 2025 vond de FPUR Netwerkbijeenkomst ‘(City Deal) Gezonde en Duurzame Voedselomgeving’ plaats. Het thema was dit keer ‘(City Deal) Gezonde en Duurzame Voedselomgeving’. In de video hieronder vind je een korte impressie.

Programma
Tijdens deze netwerkbijeenkomst hebben we gesproken over één van de grote maatschappelijke uitdagingen: het voedselaanbod duurzamer en gezonder maken. Uit onderzoek blijkt dat het voedselaanbod de afgelopen jaren flink is toegenomen en daarmee steeds ongezonder is geworden. Rondom scholen, in openbare gebouwen, in supermarkten, catering, horeca, sportlocaties en andere leefomgevingen komen we continu in de verleiding voor ongezonde producten; hoe verkleinen we deze verleiding en creëren we balans tussen gezond en ongezond aanbod?

In deze bijeenkomst verkenden we hoe we op lokaal, regionaal en nationaal niveau kunnen sturen in de voedselomgeving.

15:45 Inloop en ontvangst deelnemers
16:15 Welkom – Pieter van der Straaten – moderator (Gemeente Utrecht)
16:20 Introductie FPUR – René Kwant – Universiteit Utrecht/FPUR

16.30 – 17:30 Sprekers o.l.v. Pieter van der Straaten – moderator (Gemeente Utrecht)

Drie sprekers belichten het thema vanuit beleid, praktijk en wetenschap:

  • Miriam Weber/ Jacintha Merts | (beleids)Adviseur Volksgezondheid bij Gemeente Utrecht:“Gemeentelijke handvatten en rollen binnen de voedselomgeving”: Gemeente Utrecht werkt op verschillende manieren en in verschillende rollen aan een gezondere voedselomgeving. In deze presentatie nemen we je mee in het gemeentelijke beleid en de uitvoering hiervan; van volksgezondheidsnota tot van landelijke lobby en van regionale samenwerking tot gezonde voeding op basisscholen.
  • Eelco Veldhuijzen | Sports & Performance manager Traiectum: “Van topsport naar bewustzijn over voedingBinnen Sportcampus Traiectum proberen we met voeding prestaties te verbeteren op elk sportniveau. Van details in de topsport naar bewustwording over gezonde voeding in de breedtesport en verenigingsleven.
  • Coosje Dijkstra | Assistent Professor bij Department of Public and Occupational Health, Amsterdam UMC: Tussen mens en ruimte: de (on)gezonde voedselomgeving als omgevingswaarde. Ik neem jullie in mijn presentatie mee in ons onderzoek naar de gezonde voedselomgeving. Een gezonde voedselomgeving is cruciaal om chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te voorkomen, maar op dit moment is meer dan 80% van het voedselaanbod ongezond. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol, maar hun mogelijkheden om te sturen en bv. ongezonde aanbieders te weren zijn nog beperkt. Wij onderzochten de ruimtelijke en juridische aanknopingspunten om de voedselomgeving wel te reguleren en ontwikkelden daarvoor een meetinstrument. De centrale vraag was: als de voedselomgeving net zo’n ruimtelijke voorwaarde voor gezondheid is als schone lucht, hoe kunnen we die dan meten, kwantificeren en reguleren?

Er was ook een zeepkist neergezet, waarop de deelnemers werden uitgenodigd een korte pitch te geven: een duidelijke oproep of boodschap van één à twee minuten over hun project of organisatie. Er was dus ruimte voor spontane bijdragen en de organisatie had vooraf drie deelnemers geselecteerd:

17:35   Discussie en call to action – Pieter van der Straaten – moderator (Gemeente Utrecht)
17:40   Netwerkborrel tot 19.00 uur.

De levendige dynamiek van het sprekersgedeelte werd voortgezet tijdens de afsluitende netwerkborrel, die volop gelegenheid bood om in informele sfeer kennis te maken en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.

Voor wie?
Voor iedereen op het gebied van gezonde en duurzame voeding en voedselomgeving zoals restaurants, voedselproducenten, boeren, zorgorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, kennisorganisaties, ondernemers, ambtenaren en kunstenaars. Doe ook mee in dit netwerk dat de ambitie heeft om Utrecht de modelregio in de transitie naar een duurzame, gezonde, voedselomgeving te laten zijn. Laat je bij de FPUR netwerkbijeenkomsten inspireren tot prikkelende ideeën en leg nieuwe contacten om samen een stap verder te zetten.

Informatie
Kijk op onze website voor meer informatie over FPUR. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit bericht of andere Food-Print Utrecht Region gerelateerde vragen, dan kan je contact opnemen met Hester Pruiksma (h.pruiksma@uu.nl 06-40931114).

En wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van FPUR? Volg ons dan op Linkedin.

Kernteam Food-Print Utrecht Region:

René Kwant, Universiteit Utrecht
Jacintha Merts, Gemeente Utrecht
Margriet van Vianen, Provincie Utrecht
Jaap Breugem, ROM Utrecht
Hans van de Guchte, Rabobank Midden Nederland
Michiel Dijkman, EBU