Food-Print Utrecht Region

Bijeenkomsten

28 maart 2024
16:15 - 19:00
De Moestuin, Utrecht

Netwerk bijeenkomst Food-Print Utrecht Region ‘Eiwittransitie en ondernemerschap’

Op donderdag 28 maart 2024 vond de  FPUR Netwerkbijeenkomst ‘Eiwittransitie en ondernemerschap’ plaats in Utrecht.

Kijk hier voor een video impressie van 28 maart.

Programma

Drie sprekers namen de deelnemers mee in de wereld van eiwittransitie tijdens onze netwerkbijeenkomst met inspirerende verhalen over marktontwikkelingen, smaakbeleving en over de uitdagingen en kansen van de eiwittransitie.

De presentaties van de sprekers zijn te vinden bij de betreffende lezinggever in het programma hieronder (groene linkjes).

16.15 – 16.25 u: Welkom en intro – moderator Jelle van der Weijde | ROM Utrecht Region en lid kernteam FPUR

 

 

16.25 – 16.30 u: Korte intro FPURMarcel Wijnen | Rabobank en lid kernteam FPUR

 

 

16.30 – 17.30 u: 3 Sprekers:

Anna van der Bijl | Laan Landbouw Tollebeek  – Voedselboerin

Anna teelt kikkererwten bij Laan Landbouw Tollebeek, en is mede-initiatiefnemer van producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Daarnaast is ze werkzaam als projectmanager Food en Agri Nederland bij Rabobank.

“Waardecreatie door de Eiwitboeren van Nederland”
Onze ambitie is om stapsgewijs te kunnen groeien naar een agrarisch bedrijf waar ecologie en economie hand in hand gaan. Om dit te kunnen realiseren richten we ons op de bodem, een juiste gewaskeuze en het bevorderen van de biodiversiteit. Dat is de reden waarom wij hebben gekozen voor de kikkererwt. Telers van dergelijke plantaardige eiwitgewassen zijn verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Met onze unieke waardegedreven visie laten we zien dat het mogelijk is om deze gewassen economisch en ecologisch rendabel te telen.

Ramon van der Tol | Rabobank – Sectormanager Akkerbouw

“De noodzaak van de voedseltransitie”
Vanuit historie heeft Rabobank een sterke verbondenheid met de landbouw. Op basis van deze verbondenheid en vanuit haar missie en visie wil Rabobank bijdragen aan een belangrijke (systeem)transitie.  Ramon zal spreken over de uitdagingen en kansen van de voedsel/eiwittransitie. Het belang van samenwerking in de keten en een toelichting geven op hetgeen de Rabobank doet om de eiwittransitie aan te jagen.

Manon Rietveld Bruining | Danone Utrecht – Senior Team Leader User Experience Design

“Sustainable protein sources Danone -One plant one health”
De missie van Danone is om door middel van voedsel een positieve invloed te hebben op de gezondheid van zoveel mogelijk mensen.
Dit komt tot uiting in onze innovatie- en bedrijfsmodellen waarin een betere gebruikerservaring EN duurzaamheidsimpact centraal staan.
Binnen het Danone R&I centrum creëren we producten die een directe invloed hebben op de gezondheid van onze consumenten of patiënten. Daarom ontwerpen wij producten die mensen graag gebruiken en opnemen in hun routine, waarmee we onze patiënten helpen om de voeding die ze dagelijks nodig hebben in te nemen.
In deze presentatie laten we zien hoe we bijdragen aan het ontwerpen van betere product ervaringen en gezonde oplossingen die minder impact hebben op de planeet, waarbij gebruik wordt gemaakt van alternatieve eiwitbronnen.

17.30 – 17.35 u: Matchmaking en call to action, Marcel Wijnen – Rabobank en lid kernteam FPUR

17.35 – 17.40 u Afsluiting, moderator Jelle van der Weijde – ROM Utrecht Region en lid kernteam FPUR

17.40 – 19.00 u: Netwerkbijeenkomst en borrel en matchmaking.

Aanmelden
De volgende netwerkbijeenkomst zal plaatsvinden op 3 oktober 2024, zelfde plaats, zelfde tijd. Je kunt deze bijeenkomst alvast in je agenda zetten. Wil je je alvast aanmelden? Dan kan met het inschrijfformulier.

Voor wie?
Iedereen werkzaam op het gebied van gezonde en duurzame voeding en voedselomgeving zoals restaurants, voedselproducenten, boeren, zorg organisaties, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, kennisorganisaties, ambtenaren en kunstenaars, is welkom! Weet je iemand voor wie dit ook interessant kan zijn, stuur deze uitnodiging dan gerust door.

Voedsel maakt de regio! Utrecht is de regio van Gezond Stedelijk Leven. Voedsel is daar onlosmakelijk mee verbonden. Doe ook mee in dit netwerk dat de ambitie heeft om Utrecht de modelregio in de transitie naar een duurzame, gezonde, voedselomgeving te laten zijn. Laat je inspireren tot prikkelende ideeën en leg nieuwe contacten om samen een stap verder te zetten.

Overige informatie
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit bericht of over andere Food-Print Utrecht Region gerelateerde vragen dan kun je contact opnemen met Hester Pruiksma, h.pruiksma@uu.nl of 06-40931114

We hopen je te ontmoeten op 28 maart!

Kernteam Food-Print Utrecht Region:

Irene Mommers, BeBright
Michiel Dijkman, EBU
Jacintha Merts, Gemeente Utrecht
Michiel Klompenhouwer, Rabobank Midden Nederland
René Kwant, Universiteit Utrecht
Margriet van Vianen, Provincie Utrecht
Jelle van der Weijde, ROM Utrecht